Předmět: Laboratoř z obecné mikrobiologie I

« Zpět
Název předmětu Laboratoř z obecné mikrobiologie I
Kód předmětu KBBV/C509
Organizační forma výuky Laboratoř
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šilha David, doc. Ing. Ph.D.
  • Pejchalová Marcela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři, vybavení laboratoře, způsoby sterilace a desinfekce, zásady aseptické práce, základní terminologie, příprava skla. Mikroskop, principy světelné mikroskopie, složení mikroskopu, seřízení optické osy, práce s imersním objektivem, mikroskopie v zástinu. Trvalé preparáty, nativní preparát, jednoduché barvení. Diferenciační barvení, diagnostické barvení, morfologie bakteriální buňky, uspořádání v zorném poli. Barvení podle Grama, negativní barvení. Barvení spor a pouzder. Barvení volutinu, bílkovin a jader kvasinek. Měření velikosti buněk, pozorování mikroorganismů v zástinu. Příprava a rozlévání živných půd. Nácvik očkování různými technikami, izolace čisté kultury, uchovávání a oživování bakteriálních kultur. Růst mikroorganismů v pevných a tekutých živných půdách. Identifikace kvasinek, tvorba pseudomycelia a blastospor. Mikroskopie plísní, příprava sklíčkových kultur a obrovských kolonií plísní. Zjišťování pohyblivosti mikroorganismů, stanovení počtu buněk v Bürkerově komůrce. Náhradní laboratoře, kontrolní test.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování
Výstupy z učení
Cílem studenta je praktické seznámení studenta se zásadami a principy práce v mikrobiologické laboratoři, manipulace s mikroskopem a příprava nejrůznějších typů preparátů, příprava živných médií. Studenti si osvojí techniky očkování a kultivace mikroorganismů a naučí se zhodnotit nárůst nejrůznějších typů mikroorganismů na živných půdách.
Student ovládá základní principy mikrobiologické práce (aseptická práce), umí zacházet s mikroskopem, připravovat živná média a inokulovat a kultivovat mikroorganismy.
Předpoklady
KBBV/C501 a KBBV/C502
KBBV/C407
----- nebo -----
KBBV/C501 a zároveň KBBV/C535

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Systematické pozorování

Zápočet je udělován po absolvování všech laboratorních úloh, vypracování příslušných protokolů a napsání kontrolního testu.
Doporučená literatura
  • Šilhánková L., Demnerová K. Návody pro laboratoře z mikrobiologie. SNTL Praha, 1985..
  • Vytřasová J., Bílková Z. Návody pro laboratoře z mikrobiologie. Univerzita Pardubice, 1998..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní