Název předmětu | Laboratoř z obecné mikrobiologie I |
---|---|
Kód předmětu | KBBV/C509 |
Organizační forma výuky | Laboratoř |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 3 |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 3 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři, vybavení laboratoře, způsoby sterilace a desinfekce, zásady aseptické práce, základní terminologie, příprava skla. Mikroskop, principy světelné mikroskopie, složení mikroskopu, seřízení optické osy, práce s imersním objektivem, mikroskopie v zástinu. Trvalé preparáty, nativní preparát, jednoduché barvení. Diferenciační barvení, diagnostické barvení, morfologie bakteriální buňky, uspořádání v zorném poli. Barvení podle Grama, negativní barvení. Barvení spor a pouzder. Barvení volutinu, bílkovin a jader kvasinek. Měření velikosti buněk, pozorování mikroorganismů v zástinu. Příprava a rozlévání živných půd. Nácvik očkování různými technikami, izolace čisté kultury, uchovávání a oživování bakteriálních kultur. Růst mikroorganismů v pevných a tekutých živných půdách. Identifikace kvasinek, tvorba pseudomycelia a blastospor. Mikroskopie plísní, příprava sklíčkových kultur a obrovských kolonií plísní. Zjišťování pohyblivosti mikroorganismů, stanovení počtu buněk v Bürkerově komůrce. Náhradní laboratoře, kontrolní test.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Laborování |
Výstupy z učení |
Cílem studenta je praktické seznámení studenta se zásadami a principy práce v mikrobiologické laboratoři, manipulace s mikroskopem a příprava nejrůznějších typů preparátů, příprava živných médií. Studenti si osvojí techniky očkování a kultivace mikroorganismů a naučí se zhodnotit nárůst nejrůznějších typů mikroorganismů na živných půdách.
Student ovládá základní principy mikrobiologické práce (aseptická práce), umí zacházet s mikroskopem, připravovat živná média a inokulovat a kultivovat mikroorganismy. |
Předpoklady |
KBBV/C501 a KBBV/C502
KBBV/C407 ----- nebo ----- KBBV/C501 a zároveň KBBV/C535 |
Hodnoticí metody a kritéria |
Písemná zkouška, Systematické pozorování
Zápočet je udělován po absolvování všech laboratorních úloh, vypracování příslušných protokolů a napsání kontrolního testu. |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 3 | Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní |