Název předmětu | Obecná biochemie |
---|---|
Kód předmětu | KBBV/C510 |
Organizační forma výuky | Přednáška |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 2 |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 6 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Historický vývoj biochemie. Charakteristika živých systémů - složení, organizace, funkce. Buňka - prokaryotická a eukaryotická, rozdíly, stavba, organely. Membrány, složení, funkce. Voda a její biochemický význam v organismu. Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny ? struktura, funkce, význam. Rostlinné a živočišné proteiny, složené bílkoviny Struktura, vlastnosti a typy glykoproteinů, proteoglykanů, kolagenu. Enzymy - názvosloví, struktura, funkce, základní rozdělení. Koenzymy ? základní rozdělení a funkce důležitých koenzymů (ATP, NAD, FAD, SAM, PAPS, CoA) Kinetika enzymových reakcí - teoretický základ, rovnice Michaelis-Mentenové, linearizace. Specifita enzymů. Enzymatická inhibice Nukleotidy a nukleové kyseliny - struktura a význam, replikace, translace a transkripce. Posttranslační modifikace. Sacharidy - základní rozdělení, struktura a funkce. Metabolismus sacharidů ? anaerobní glykolýza, ethanolové kvašení, glykogenolýza svalů a jater Odbourávání sacharidů Lipidy - struktura a funkce. Metabolismus lipidů. Mastné kyseliny, fosfolipidy, lipoproteiny, cholesterol. Vitamíny - základní rozdělení a funkce, propojení s funkcí koenzymů, antivitamíny. Metabolismus dusíkatých látek Principy látkové a energetické přeměny, bioenergetika Aerobní a anaerobní respirace Citrátový a glyoxylátový cyklus ? význam, funkce, energetická bilance
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Výstupy z učení |
V rámci předmětu získají studenti znalosti v oblasti statické a dynamické biochemie. Seznámí se se složením a funkcí základních biomakromolekul tvořících živé organismy. Z oblasti dynamické biochemie budou vysvětleny principy nejdůležitějších metabolických procesů probíhajících v organismu.
Posluchač v předmětu získá komplexní znalosti o složení živého organismu a o průběhu všech základních metabolických pochodů. Znalosti jsou základem pro pochopení předmětu Potravinářská biochemie |
Předpoklady |
Student by měl mít znalosti z předmětů Biologie a Organická chemie
KBBV/C407 ----- nebo ----- KBBV/C501 |
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Test - 60% Ústní zkouška |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
---|---|---|---|---|
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická | Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) | Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie | 2 | Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní |