Předmět: Obecná biochemie

« Zpět
Název předmětu Obecná biochemie
Kód předmětu KBBV/C510
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Korecká Lucie, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Historický vývoj biochemie. Charakteristika živých systémů - složení, organizace, funkce. Buňka - prokaryotická a eukaryotická, rozdíly, stavba, organely. Membrány, složení, funkce. Voda a její biochemický význam v organismu. Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny ? struktura, funkce, význam. Rostlinné a živočišné proteiny, složené bílkoviny Struktura, vlastnosti a typy glykoproteinů, proteoglykanů, kolagenu. Enzymy - názvosloví, struktura, funkce, základní rozdělení. Koenzymy ? základní rozdělení a funkce důležitých koenzymů (ATP, NAD, FAD, SAM, PAPS, CoA) Kinetika enzymových reakcí - teoretický základ, rovnice Michaelis-Mentenové, linearizace. Specifita enzymů. Enzymatická inhibice Nukleotidy a nukleové kyseliny - struktura a význam, replikace, translace a transkripce. Posttranslační modifikace. Sacharidy - základní rozdělení, struktura a funkce. Metabolismus sacharidů ? anaerobní glykolýza, ethanolové kvašení, glykogenolýza svalů a jater Odbourávání sacharidů Lipidy - struktura a funkce. Metabolismus lipidů. Mastné kyseliny, fosfolipidy, lipoproteiny, cholesterol. Vitamíny - základní rozdělení a funkce, propojení s funkcí koenzymů, antivitamíny. Metabolismus dusíkatých látek Principy látkové a energetické přeměny, bioenergetika Aerobní a anaerobní respirace Citrátový a glyoxylátový cyklus ? význam, funkce, energetická bilance

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Výstupy z učení
V rámci předmětu získají studenti znalosti v oblasti statické a dynamické biochemie. Seznámí se se složením a funkcí základních biomakromolekul tvořících živé organismy. Z oblasti dynamické biochemie budou vysvětleny principy nejdůležitějších metabolických procesů probíhajících v organismu.
Posluchač v předmětu získá komplexní znalosti o složení živého organismu a o průběhu všech základních metabolických pochodů. Znalosti jsou základem pro pochopení předmětu Potravinářská biochemie
Předpoklady
Student by měl mít znalosti z předmětů Biologie a Organická chemie
KBBV/C407
----- nebo -----
KBBV/C501

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Test - 60% Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie III.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-396-X.
  • Kodíček M. Biochemické pojmy - výkladový slovník. Praha, 2004.
  • VODRÁŽKA Z. Biochemie 1 - 3, Academia Praha 1992.
  • VOET D., VOETOVÁ J.G. Biochemie, Victoria publishing Praha 1994.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2013) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2014) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta chemicko-technologická Studijní plán (Verze): Hodnocení a analýza potravin (2015) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní